Social Media

Toimiiko nettivalmennukset?

13. kesäkuuta 2017
Mä haluan kirjoittaa tästä aiheesta, koska tämä herättää tällä hetkellä somessa ja naamatusten niin paljon keskustelua. Mulla on takana kolme nettivalmennusta ja itse asiassa, olen tälläkin hetkellä sellaisessa mukana. Melkein kaikki mitä valmentajalta tulee ja mitä tehdään menee netin yli. Mun valmennus on myös sellainen mihin on voinut ostaa paikkansa ja saada ohjeet käyttöönsä eli ns. "kollegoita" on helposti satoja. Mikä sitten tekee tästä mun jutusta nimenomaan sen, ettei se ole vain ostettu ruokavalio- ja treenisetti 10 viikon ajalle? Sen, että olen istunut valmentajan kanssa naamatusten alas ja puhunut mun tavoitteista ja työnnän siitä hänelle rahaa. Tapaamme aina kun sovitaan, sitten suunnitellaan uudet konnankoukut sekä katsotaan kunto.

On fakta, että nettivalmennusten kirjo on aivan jäätävä nykyään. Instagramin feedissä joku mainostaa jatkuvasti 8 viikon settiä kohti sikspäkkiä ja toinen 12 viikon settiä pyöreiden pakaroiden saavuttamisesta. Mukaan mahtuu todelliset ammattilaiset ja sitten ne kauhudieetit. Näistä olen itsekin kuullut ja kropan niillä alle 1000kcal dieeteillä saa sekaisin - en tosin ihmettele.

Miten sitten erotat hyvän nettivalmennuksen toisesta? Sun pitää valita valmennus sen mukaan mikä on sun tavoite ja mikä sun tausta on. Ota huomioon se, ettei oikeasti 10 viikossa tehdä mitään -30kg painonpudotuksia eikä kasvateta jäätäviä lihaksia. Realistisuus on avainsana! Jos mainoksessa luvataan jotain mikä on liian hyvää ollakseen totta - skippaa se samantien. Kun etsin itse nettivalmennusta viime vuonna, olivat blogikirjoitukset iso apu niihin. Luin kaiken mahdollisen ihmisten kokemuksista blogeista, koska muualta ei tietoa herunut. Etsin siis tietoa eri yrityksistä ja etsin paljon kokemuksia. Hyvän kuvan mulle antoi se, että valmennuksesta oli kerrottu kattavasti - tiesin siis mitä saan rahaa vastaan eikä tarvinnut alkaa kysellä firmasta sähköpostitse, että mitä tähän nyt sitten kuuluu. Sekä myös se, millaiselle treenaajalle valmennus soveltuu pitää mielestäni näkyä selvästi. Esimerkiksi älä hakeudu dieetille, jos sun tavoitteena on pyöreä peppu ja litteä vatsa.Miten sitten nettivalmennus toimii? Niin karulta kuin se kuulostaa, duuni on sun vastuulla. Sulle annetaan ohjeet ja sun tehtävä on tehdä kuten sanotaan. Tässäkin on hyvä pitää silmiä auki ja miettiä jos ohjeet ovat ihan toiselta planeetalta eikä tarvitse olla alan ammattilainen huomatakseen sitä. Jos sulle työnnetään vain salaatinlehtiä ja sut ohjataan liikkumaan 14h viikossa niin ainoa ohje mitä voit noudattaa on, että juokse ja lujaa. Monilla menee kroppa sekaisin heti kättelyssä kun muutos uudella puhtaalla ruokavaliolla on iso entiseen eikä se ole mitenkään epänormaalia. Onhan se kroppa totutettu vuosien mittaan niihin rasva-ja sokerisafkoihinkin, joten kyllä se voidaan totuttaa oikeaankin ruokaan. (huom! Nyt en tässä postauksessa käsittele ruoka-aineallergioita!!)

Entäs nämä -30kg 10 viikossa ja törkeät lihastenkasvut? Valmennuksen aikaan saa tuloksia, jotkut isoja ja jotkut pienempiä. Se riippuu ihan lähtötilanteesta. Esim. jos sun kroppa on jo valmiiksi säästöliekillä ja ajattelit laihduttaa sen 5kg pois - mitään ei tapahdu. Nämä viikot ovat todella lyhyitä aikoja isoille muutoksille, joten on fiksumpaa ajatella nettivalmennuksen opettavan sulle uusia tapoja. Sä opettelet uuden tavan, jolla voi laihduttaa/kasvattaa lihasmassaa/ylläpitää painoa terveellisesti myös itsenäisesti. Dieetillä olleet saa monesti ohjeet jatkodieettiin ja/tai siihen miten palataan takaisin normaaliin ruokavalioon hiilareineen. Moni myös jatkaa välittömästi uuteen valmennukseen. Ja hei, jos sulla on ohjelmassa hauistreeni kerran viikossa, et sä 10 viikossa treenaa sitä kuin 10krt ;) Eli lihasmassa ei jäätävästi kasva vaan se on paljon pidempi prosessi. Rasvaa taas on mahdollista polttaa nettivalmennuksen aikana ihan hyvinkin.


Entäs kun kritisoidaan ettei valmentaja ole naamatusten paikalla ja ruokavaliot ovat samat kaikille? Sulla on usein mahdollisuus yrityksestä ja valmennuksesta riippuen maksaa siitä, että valmentajan kanssa pidätte yhteyttä henk.koht tai näette naamatusten. Tällöin voidaan muokata treenit ja ruokavalio just sulle sopivaksi jos on jotain erityistarpeita, tavoitteita tai haluat muuten vain käydä avaamassa sydäntä kun motivaatio laskee. Joillekin taas on hyvä vaihtoehto buustata omaa treenaamista ja ostaa se ruokavalio saliohjelmineen, ei kaikki tarvitse henkilökohtaista juttua. Usein valmennuksen aikana järjestetään myös kimppatreenejä missä pääsee PT-ohjaukseen treenaamaan sekä harjoittelemaan tekniikoita. On fakta, että joissain tapauksissa on parempi se oma PT, joka tuntee just sun kropan ja on ihan 24/7 läsnä. Etenkin aivan alkutaipaleella kun salilla vietettyjä tunteja on nolla. Itselleni on tärkeää, että mulla on se valmentaja mutta en tarvitse häntä koko aika tuohon viereen pörräämään.

Sit mun suosikki: "Nettivalmennuksen kilot tulevat heti takaisin kun alkaa syödä normaalisti". Jos olet ollut dieetillä, sun pitäisi saada valmentajalta ohjeet reverse-dieettiin eli sun kroppa aletaan totuttamaan isoihin hiilarimääriin ja mennään kohti painoa ylläpitävää ruokavaliota.  Aika monet firmat nämä ohjeet antavat valmennuksen päätyttyä, mutta eivät välttämättä kaikki. (Puhun siksi paljon hiilareista, koska dieetillä harvemmin pudotetaan proteiinimäärää radikaalisti ettei lihasmassa ala kadota). Jos sulla on nettivalmennus "10 viikon pikadieetti"- nimikkeellä kovalevyllä, joudut miettimään uudestaan. Pysyviä muutoksia saadaan pitkällä aikavälillä kroppaa sekä mieltä opettamalla. Mieti miksi sä haluat muutosta mutta et ole silti valmis muuttamaan mitään? Tällä tarkoitan sitä yleisintä iltaisin herkuttelua, napostelua, pikaruokia jne. mitkä monesti palaavat takaisin nettivalmennuksen jälkeen. Jotta voisit pitää tulokset, on sun elämässä jonkin asian muututtava. Aikuinen ihminen ei niitä jatkuvia sokerimättämisiä tarvitse. Joskus on ok herkutella, mutta ei jatkuvasti. Näin se vaan on. Piste.Mitä mä olen oppinut nettivalmennuksista? Mun pää on oppinut sen, että jos sä oikeasti haluat muokata sitä kroppaa niin 10 viikkoa on ihan yksi ja sama ajallisesti. Ennen ensimmäistä Bikini Challengea totesin miehelleni, että mulla näkyy vatsapalat sit 10 viikon päästä. Ne ei muuten näy tänä päivänäkään eikä tulekkaan näkymään pitkään aikaan! Toiseksi se, että herkkujen ja alkoholin vetäminen on ihan päästä johtuva asia. Mun kroppa ei oikeasti tarvitse kumpaakaan, se on musta itestä kiinni miten mä niitä käytän. Jos syön pullan kakkukahveilla ja muuten syön ohjeen mukaan - ei mun elämä siihen kaadu. Jos taas ne "yhdet terassilla" vaihtuu kosteaksi illaksi - haittaa se kehitystä ja treenejä merkittävästi sekä se tuhoaa palautumisen. Yhden kerran tein tämän virheen, toista kertaa en tee. Kolmanneksi, suhteellisen urheilullisena pysyminen vaatii pysyvän elämäntavan. Ennen ajattelin, että elän miten elän ja keväisin laihdutan itseni kuntoon. Miks hemmetissä? Miks mun kroppa ei ois aina hyvässä kunnossa ihan arjen jaksamisen kannalta? Vielä viimeisenä, kyllä sen motivaation tarvitsee tulla muualta kuin ulkonäöstä. Itselläni se on hyvä olo, arjessa jaksaminen, progressiivinen kehitys treeneissä ja sen pullankin voi silloin tällöin syödä ilman morkkista!


Post Comment
Lähetä kommentti