Social Media

Mieti miten kommentoit somessa

16. elokuuta 2017

Miksi nykyään on oikeutettua arvostella toisia "sananvapauden" varjolla?

Miksi ihmisten kiusaaminen netissä on edelleen ok?

Millä oikeudella toinen ihminen määrittää toisen ihmisen rumaksi? 

Kun laitat kuvan julkiseksi, olet antanut luvan sinun ulkonäkösi arvostelemiseen. 

Mielestäni ihmisten somekäyttö on tehnyt sen, että kaikki käytöstavat ja taidot keskustella ovat valuneet viemäristä alas ja netti on yksi villi länsi. Vielä 10 vuotta sitten koulussakin painotettiin ettei nettiin kirjoiteta mitä sattuu eikä sinne lisätä kuvia, joita et halua nähdä vielä 20 vuoden päästä. Nykyään on Facebook, Snapchat, Skype, Instagram, Kik, Ask.fm, keskustelupalstat, Whatsapp jne. jotka ovat mahdollistaneet yhteydenpidon helppouden ja myöskin sen ettei mitään tarvitse sanoa kasvotusten. 

Pohdin aikaisemmassa postauksessani, että miksi on ok haukkua laihaa, hyväkuntoista tai treenattua ihmistä rumaksi JULKISESTI kun taas vastaavasti ylipainoinen ihminen kehutaan kommenteissa rohkeaksi, muodokkaaksi sekä upeaksi? Menehän sinne heittämään sama "Oot ruma" - kommentti (joka on erittäin yleinen fitness-kilpailijoiden kuvissa). Kyseinen kommentointi ei ole ok kummassakaan tapauksessa. Moni yrittää aina vedota siihen, että kuvan julkisen näkyvyyden takia sitä saa arvostella ja kuvassa olevaa ihmistä myös. Kenelläkään ei ole oikeutta arvostella toisen ulkonäköä, valintoja tai elämäntyyliä.  Mitä se on keneltäkään pois mitä toisella ihmisellä on ja sulla ei? Terve kateus on normaalia ja on ihan hyvästäkin, mutta se suomalainen naapurikateus on kyllä niin naurettavaa pelleilyä kuin olla ja voi. Vanha vitsi kertookin suomalaisen olevan maailman ainoa ihminen, joka on valmis maksamaan 100e siitä ettei kaveri saa 50e. 

Hauskinta tässä on se, että nykypäivänä pahimmat arvostelijat netissä löytyvät sieltä ihan aikuisten ihmisten kategoriasta. Ne "Hyi v*ttu"ja "Onpa ruma" - kommenttien heittelijät ovat oikeasti aikuisia ihmisiä, joilla on myös mahdollisesti jälkikasvua. Miettikää jos nämä arvostelijat uskaltaisivat (tiedän etteivät uskalla) ihan kadulla toisen nähdessään heittää samanlaisen kommentin? Tekisivätkö he sen myös lastensa kuullen? Mun on pakko sanoa, että nykypäivän nuoret jopa käyttäytyvät fiksusti ja etenkin sukupolvi, joka on kasvanut Internetin kanssa. He osaavat sitä käyttää ja tietää miten netissä käyttäydytään. Tuntuu, että keski-ikäiset ovat Internetin uusia teini-ikäisiä, joilta puuttuvat käytöstavat. Oksettavimpia ovat aikuiset miehet nuorten tyttöjen kuvien kommenttikentissä. Jätetään siis nämä kommentit vain mielikuvituksen varaan. Pitää ottaa huomioon, että netti on nykyään työväline monille yrityksille ja moni kommenttikenttä vaatii Facebook-kirjautumisen, jolloin kirjoitat omalla nimelläsi. Miltä se mahtaisi näyttää, jos hyvin sujuneen työhaastattelun jälkeen haastattelija näkeekin kommenttisi iltapäivälehden kommenttikentässä aukomassa päätäsi muille julkisesti? Tälläista tilannetta ei edes tarvitse etsimällä etsiä vaan se voi sattua ihan kahvitauolla somea selatessa. 

Sitten nämä kuvakaappaukset. Jokainen älyluuri osaa tämän taidon ja ai että kun joku saakin sen perjantai-iltana parin kaljan jälkeen kirjoitetun kommentin jemmaan, missä arvostelet nuoren tytön vartaloa tai kehotat toista ihmistä laihduttamaan, koska hän on ruma. Puhutaan minuuteista kun yksi kommentti tavoittaa parhaimmillaan tuhansia ihmisiä julkisesti. Facebookin suljetut ryhmätkään eivät suojaa 100% mitään ulkopuolisilta, koska se ei vaadi mitään muuta käyttäjältä kuin kuvakaappauksen keskustelusta ja sen jakamisen eteenpäin jäämättä siitä myöskään kiinni. Monissa ryhmissä keskustelijoita on kymmeniä tuhansia, joten mistä tiedät ettei muka kukaan heistä ota kuvaa keskustelustasi ja tallenna sitä. Näitä asioita ei tule ikinä mietittyä loppuun asti ja netin arkipäiväistyminen on tehnyt siitä ns. huolettoman asian. Koska meidän elämä pyörii netin ympärillä, me jaetaan sinne kaikki. On tiettyjä asioita, joita en itse jaa netissä julkisesti ja siihen tulevat aina kuulumaan tarkka asuinpaikka, parisuhde, kaverisuhteet, perhe, työasiat sekä raha-asiat. Joillekin se on taas normaalia jakaa aivan kaikki someen. Missä on siis nykyään yksityisyys? 

Ensi kerralla kun kirjoitat kommentin someen, mieti muutamaa asiaa mitä voi tapahtua sen kommentin julkaisun jälkeen:

Mitä jos sen lukee sun perheenjäsen? 

Entäs jos sen lukeekin sun esimies?

 Mitä jos joku nappaa siitä kuvakaappauksen ja jakaa sen muille eteenpäin? 

Tuleeko sulle parempi mieli, jos haukut netissä sulle täysin tuntematonta ihmistä?

 Voisitko sanoa saman asian myös päin naamaa?

Haluaisitko itse lukea samanlaista kommenttia omasta läheisestäsi?


Jos epäröit minkään edellä mainitun kohdalla, mieti kaksi kertaa ennen julkaisua.  Some on yllättävän hyvä työväline nykypäivänä, mutta se on myös meidän ihmisten kiirastuli. 

Post Comment
Lähetä kommentti