Social Media

Terveellinen ruoka on kallista!

11. lokakuuta 2017
Legendaarinen lause. Ihan kokeilun, huvin ja urheilun vuoksi ajattelin julkaista mun VIIKON kauppalistan laskelmineen, mikä sisältää 5 ateriaa per päivä. Lisäravinteita en tähän nyt laske, koska ne pyörivät ainoastaan treenin ympärillä. Samoin vitamiinit jätin laskematta. Miten paljon mun kokoinen nainen 166cm/67kg tarvii safkaa, että pysytään kivasti plussalla keräämättä rasvaa? Tässä pitää nyt ottaa huomioon, että teen kahta työtä missä seistään ja liikutaan koko ajan sekä teen 4-5 kovaa punttitreeniä viikossa. Tässä on mun viimeisin kauppalista:Naudan 10% jauheliha 750g 6,89e
Broilerin rintafilee 1kg 9,89e
Kananmunia 2pkt n. 3,00e
Banaania 2kg n. 3,00e
Baby Porkkanoita 5pss 5,15e
Paprikaa 4kpl 5e
Kurkkua 5kpl yht. 1,60e (tällä hetkellä kun kirjoitan tätä oli Prismassa 1e/1kg)
Pakastevihannekset 1pss 450g 2,50e/pss
Sokeroimaton mehukeitto 3prk 7,50e
Laktoositon maitorahkaa 14prk 13,72e
Maistuvampi kaurapuuro 1prk 1,39e
Perunapussi 2kg 1,39e
Riisiä 1kg 2,49e
Omena-mustikka-vadelma piltti 14kpl 3,92e
Maapähkinävoita 1prk 3,89e

Koko laskun summa on aika tarkalleen 72,43e. Aika tarkalleen n. 10,34e/pvä. 

Miten sitten säästää ruokalaskussa? Sorruin itse suhteellisen pitkään hankkimaan mm. lounaani joka ikinen päivä suoraan kaupasta. Ostin lähes aina salaattia, karjalanpiirakoita, rahkaa yms. Monesti lasku reissulta oli 10e. Ai pieni summa? Entäs kun olet sen 6 päivää viikossa töissä? Laskun loppusumma on pyöreä 60e=240e kuukaudessa. Tuonkin rahan voi käyttää kaikkeen muuhun kuin kalliisiin salaatteihin ja nekin voi kaikki tehdä itse. Ratkaisu on siis tehdä ne ruuat kotona valmiiksi ja napata vain jääkaapista mukaan. Teen usein 4 päivän ruuat kerralla, joten mun ei tartte keittiössä muuta tehdä kuin aamu-ja iltapalat. Kaikki on valmiina punnittuna purkeissa eikä tartte alkaa ihmetellä kiireessä mitäs sitä lounaalla sitten söisi?

Mun ruokalaskussa on myöskin tuotteita, jotka pystyy ns. kilpailuttamaan ja ostamaan halvempana. Esimerkkinä mm. laktoositon maitorahka on mun mahalle sopivaa, joten syön siksi ainoastaan sitä ja se on myös kalliimpaa kuin perinteinen rahka. Samoin kaurapuuroa saa ison lootan monesti alle eurolla, mutta syön tuota tiettyä maun takia. Kaikki tämmöset pystyy kyllä sovittamaan niin, että lasku ei ole niin korkea kuin mitä minun tapauksessani. Loppupeleissä ruoka on iso osa mun arkea ja ruuan on oltava ennen kaikkea HYVÄÄ - se on sellainen asia mistä en tingi.


Nyky-yhteiskunnassa helpotetaan kaikki eineksistä lähtien ja musta tuntuu, että ruuan arvostus on laskenut. Eikä arvosteta itseä ollenkaan vaan kiskotaan karkkia joka ilta ja syödään huonosti. Itsekin söin pitkään nopeasti tehtäviä safkoja, eineksiä yms ja ihmettelin vielä päälle kun koulusta/töistä tultaessa oli vedettävä päikkärit. Saatika se miksi paino ei tippunut kun liikuin mielestäni paljon tai se, että saatoin helposti nukkua iltapäivä neljään asti. Sitä oikeasti hyvän ruuan merkitystä ei ymmärrä ennen kuin sen itse itselleen kokeilee. Kaikki ei toimi kaikilla, mutta se variaatio minkä saat toimimaan omalla kropallasi on se optimi. Laadukas ruoka maksaa, mutta mielestäni oma keho on sen arvoinen ettei sille kelpaa muu kuin hyvälaatuinen safka. Suolaa, rasvaa ja sokeria täynnä olevien mättöjen syöminen on sama asia kuin tuhoaisit kropastasi pienen osan joka kerta. Korostan kuitenkin, että silloin tällöin herkuttelu on täysin ok eikä se haittaa mitään, mutta jokapäiväinen herkuttelu ei ole ok. Aikuinen ihminen ei sitä karkkia ja pullaa päivittäin tarvitse. Jos pelkästään perusrunko on ruokailuissa kunnossa - ei tarvitse missään vaiheessa turvautua dieetteihin, pussikeittoihin, mehupaastoihin yms. Joka kerta näen punaista kun joku mainitsee jonkun edellä mainituista.

Etenkin kun nyt syksy on täällä ja varmasti on kivempaa olla kotona kuin lenkkipolulla, on ravinto entistäkin tärkeämpää. Osasyy siihen on myös vähenevä auringonvalo, joten jaksaminen pimeässä on taas iso asia meidän arjessa. Hyvä ja laadukas ruoka auttaa jaksamaan enkä usko, että kenelläkään on mitään sitä vastaan.Ihanaa syksyä kaikille! :) 

Post Comment
Lähetä kommentti