Social Media

Miten paransin tuntumaa treeneissä?

9. huhtikuuta 2018

Asia, mitä varmasti moni pohtii kun tunteja salilla on takana useampi eikä treeni tunnu menevän kohteeseen. Tiedän tuskan ja olen itsekin taistellut mm. selän, takaolkapäiden ja pakaroiden hermotuksen kanssa. Salilla kävijät usein puhuvat sanoista "hermotus" tai "hermottaminen". Miten tätä voi sitten parantaa tai miten sen pepun saa oikeasti kipeäksi ja selkään leveyttä? Moni varmasti treenaa yksin ja jokaisella treenikerralla ei ole sitä Personal Traineria vieressä kertomassa, mitä tulee tehdä. Tässä on vinkkejä jakoon, mitä olen itse käyttänyt omissa treeneissäni.

1. Ajattele työtä tekevää lihasta. Jos et ole perillä sun treeniohjelman liikkeistä, mitä lihasta niiden on tarkoitus kehittää, on nyt hyvä aika ottaa selvää. Treeniä helpottaa huomattavasti kun tiedät mitä lihasta vipunostot sivulle treenaavat tai mitkä lihakset työskentelevät kun vedät ylätaljaa leveällä otteella.

2. Keskity siihen, että lihas supistuu voimakkaasti liikkeen aikana. Kun teet hauiskääntöä niin mieti ensikerralla pysyykö ylhäällä hauis oikeasti supistuksessa vai pääseekö se luistamaan kun tuot tankoa alas? Ole rehellinen itsellesi - treenin kuuluu olla raskasta kohdelihakselle sekä sarjojen kuuluu päättyä epäonnistuneeseen toistoon.

3. Mielikuvaharjoittelu. Itselläni auttoi esimerkiksi pakaroiden treenaamisessa kun ajattelin pitäväni kananmunaa pakaroiden välissä ja sen täytyi myös pysyä siellä. Tämän vinkin luin joskus netistä ja voi jessus, että varmasti persikka kiittää!


4. Lämmittele kohdelihas huolella. Älä luista lämmittelystä vaan sun pitää tietää ennen salin puolelle menoa mitä lihaksia lähdet treenaamaan. Vältyt loukkaantumisilta ja treenikin menee paremmin perille.

5. Huolehdi tekniikoista. Ota selvää oikeasta suoritustekniikasta äläkä mene sieltä mistä aita on matalin. Ylätaljakaan ei varmasti ota selkään yhtään jos hauiksen sekä kropan painon voimalla vedät tangon alas sekä samaan aikaan sun ylävartalo on kasassa. Jos jokin liike on hankala - käytä aikaa sen opetteluun.

6.  Pudota sarjapainoja. Pienemmällä kuormalla on helpompi opetella tekniikat oikein kuin yrittää ladata liikaa rautaa tankoon. Kun tekniikka sujuu, voi rautaa alkaa lisätä.

7. Tärkeimmät nyrkkisäännöt usemmassa liikkeessä ovat keskivartalon tiukka tuki, rennot hartiat ja rinta pystyyn. Kokeilkaapa vaikka esimerkiksi seuraavassa selkätreenissä, ihan varmasti tuntuu eri tavalla kun ei hartiat kasassa vedä ylätaljaa ;)

8. Käytä lisävarusteita. Selkätreenissä mulla on aina Tafferit käsissä, eikä mun tarvitse miettiä pysyykö tanko hyppysissä. Hintaahan niillä on useampi kymppi, mutta omani ovat yli vuoden vanhat ja palvelleet loistavasti. Jalkatreenissä taas tukivyö auttaa pitämään keskivartaloa hallinnassa. Punnerrusliikkeissä taas käytän rannetukia pitämään rannenivelen suorassa. Oikeat varusteet auttavat huomattavasti kun sitä kroppaa lähdetään oikeasti rakentamaan.

9.  Kehonhuolto.  Jokaisen salitreenaajan ja urheilevan ihmisen pitää käydä myös hierojalla. Jumissa oleva lihas ei kehity eikä se myöskään ota treeneissä osumaa samalla lailla kuin hierottu lihas. Toki kroppaa voi hoitaa venyttelyllä sekä rullaamalla. Itse vain satun olemaan vähän liian laiska näihin hommiin ja ramppaan mieluummin hieronnassa.

10. Tuntuma paranee ajan kanssa eikä siihen kannata ensimmäisillä treenikerroilla tai kokeneemman treenaajankaan päätään liikaa vaivata. Tuntuma paranee ajan kanssa kun oppii käyttämään omia kehon lihaksiaan osa kerrallaan. Joillakin siihen menee pari kuukautta, joillakin menee pari vuotta. Riippuu ihan täysin aikaisemmasta treenitaustasta ja miten kroppaa on aikaisemmin treenattu.

Alussa ei varmasti tunnu, että lihas tekisi jotain työtäkin taustalla, mutta etenkin aloittelijalla lihakset ovat varmasti kipeät viimeistään seuraavana päivänä. Lihasten kipeytyminen ei myöskään ole se ainoa oikea mittari, onko treeni mennyt perille. Pääasia mielestäni on se, että treenaajan täytyy salilla tietää liikkeen tarkoitus ja kohdelihas. Sillä tiedolla pääsee jo pitkälle. Mitään jäätävää lihaskasvua et pysty tekemään itsellesi vahingossa, eikä treenaamista kannata alkaa pelätä siinä luulossa, että alat muistuttaa kilpakehonrakentajaa. Kunnollinen lihaskasvu vaatii suunnitelmallista treenaamista, antamalla lihaksille kasvuärsykkeitä eri tavoin sekä myös tarkkaa lihaskasvua tukevaa ruokavaliota. Kukaan ei tosin voi väittää etteikö kapea keskivartalo, pyöreät olkapäät ja pyöreä peppu näyttäisi hyvältä ;) Näiden eteen vain joutuu kutittelemaan lihaksia useampaankin kertaan!


Hyviä treenejä jokaiselle! 
Post Comment
Lähetä kommentti