Social Media

KUN NETTIVALMENNUKSISTA TULI MYYNTIHITTI

6. helmikuuta 2019
Koska nykypäivän trendi on valmentaa netissä, on myös tästä ollut juttua pinnalla viimeisen kuukauden ajan. Nettivalmennusten määrä on räjähtänyt aivan käsiin ja tekijöitä on melkein yhtä monta kuin sometilejä Instagramissa. Hyviä kirjoituksia löytyy useammalta bloggaajalta aiheeseen liittyen ja linkkaankin tän postauksen alle muutaman, jotka just sun ois hyvä lukea aiheeseen liittyen. Miksi työnnän oman lusikkani soppaan, on se, että teen postauksen idealla "jätän tämän vain tähän". En itse valmenna ketään tällä hetkellä, mutta silläkin riskillä, että otan tästä nokkiini - kirjoitan tämän postauksen.

Minäkin olen joskus ostanut nettivalmennuksen niin, että halusin itseni parempaan kuntoon. Satuin onneksi menemään ammattitaitoiseen valmennukseen ja sillä tiellä olen tänä päivänäkin. Mun seuraajat tietää, että olen Fitfarmin leirissä. Kyllä, juurikin se firma, joka "syöttää vain rahkaa ja heraproteiinia sekä kaikki kilot tulee valmennuksen jälkeen takaisin". Mua ei ole pyydetty tekemään tätä postausta eikä kukaan tästä mulle maksa. Teen tämän siksi, että olen sattunut ostamaan itse laadukkaan nettivalmennuksen, mutta myöskin tämä nettivalmennusten viidakko nostaa multa karvat aivan pystyyn. Avaudun tästä asiasta nyt tänne, koska olen tästä puhunut jos Instagramissa pariin kertaan ja haluan tuoda oman näkökantani esille. Nykyään oma valmennukseni on henkilökohtaisempaa sattuneesta syystä, mutta en lynkkaa kaikkia nettivalmennuksia mistään hinnasta. Niitä meinaan mahtuu laadukkaitakin mätien omenien sekaan. Mielestäni tästä asiasta ei voi liikaa puhua ja ei tämä asia olan kohautuksilla muutu."GET FIT WITH ME", "EAT LIKE ME", "TRAIN LIKE ME" -VALMENNUKSET

Nuo valmennuksen nimet on sellaisia, joista tulee itselleni erittäin kammottava fiilis. Jos otetaan huomioon se, että jokaisella ihmisellä on ihan omat lähtökohdat, mentaalinen tilanne, elämäntilanne, aikaisemmat laihdutusyritykset, sairaudet, allergiat, treenitausta, loukkaantumiset, aineenvaihdunta yms yms.  Jokainen on aivan erilainen. Kyseisiä valmennuksia yleensä aletaan myydä silloin kun on itse vedetty kisadieetti kerran läpi ja käyty kerran lavalla pyörähtämässä. Fitness-urheilija on kilpaurheilija. Fitness-urheilu on extreme-urheilua eikä se sovellu oikeasti ihan jokaiselle ihmiselle. Yleensä nämä valmennukset myyvät kun itse myyjä on aivan tikissä ja someseuraajia riittää (onko yllättävää jos kilpaillaan omalla keholla?), joten eihän se voi huonokaan olla jos myyjä syö tai treenaa itse samoin? Tästähän unohtui ne muutoskuvat, joissa on tuloksia parin viikon ajalta ja lukemattomien seuraajien ylistämät kommentit... Jos Fitness-urheilijan tilalle laitettaisiin "Aitajuoksijan Eat like Me - valmennus" - ostaisitko? Samanlainen kilpaurheilija se aitajuoksijakin on ja kyllä hekin salitreeniä tekevät - eivät tosin varmaan samalla tavoitteella kuin fitness-urheilijat(koska liika massa varmasti hidastaa juoksua) Ja ovat ihan varmaan myös tikissä :D Tietenkin se mediaseksikkyys on varmasti tässä se pointti...Mut eihän se ole tyhmä, joka pyytää vaan se joka maksaa. Vai onko näiden valmennusten hittimyynti sitä, että ihmiset ihailee niin paljon jonkun elämäntyyliä, että halutaan maksaa ihan rahaa siitä? Puhutaan siis ihan LIFESTYLE-valmennuksesta. Jumankekka mikä markkinarako... Toisaalta se on maamme kauneusihanne: olla sporttinen, lihaksikas ja aktiivinen ihminen. Se tuntuu olevan menestyksen mitta. Jos sulla on vähän pyöreyttä ja löysää olet automaattisesti laiska ja huono, pullaa mussuttava ihminen. Kirjaimellisesti siis, jotkut nettivalmennukset koittaa rahastaa ihmisten unelmilla. 

Tässä yhtälössä on se ongelma, että kilpaurheilu vs. terveysliikunta on kaksi aivan eri asiaa. Vaikutteita kilpaurheilusta varmasti tulee ihan perusliikkujallekin, mutta miksi jokaisen ihmisen tarvitsisi elää kuin kilpaurheilija? Ymmärrän kyllä sen, että halutaan olla kurinalaisia ja halutaan näyttää ulospäin, että kyllä minäkin pystyn olemaan ilman herkkuja, mutta kysymys kuuluu MIKSI? Tiedän erittäin monta ihmistä kelle tulee ihan huono omatunto jopa silloin kun itse satun olemaan safkaamassa jossakin ja saan usein myös viestejä IG:ssä kun julkaisen jotain ruokajuttuja. "Tulee ihan morkkis kun sä syöt noin tarkasti" tai "Ei ihme et oot noin hyvässä kunnossa kun syöt noin hyvin". Ruuan punnaaminen, kurkun ja kanan syöminen, herkuttomuus, pitkät kieltolistat yms. Onko ne ihan  oikeasti yleistä hyvinvointia? On ihmisiä, jotka nauttii kurinalaisuudesta ilman mitään sen kummempia tavoitteita ja myös kilpaurheilu vaatii kurinalaisuutta, mutta siksi just SUN on mietittävä mitä sä haluat loppuelämältä? Se, että stressaat onko sulla 10g liikaa kanaa lautasella ei ole hyvinvointia tai voitko syödä sämpylän voilla ja kinkulla ettei se mene persiiseen. Just saying...

Nykyään "kirjoittamaton sääntö" tuntuu olevan: "Yksi kerta Fitness- lavoilla = valmis valmentamaan muita." Koska tämä kaava toistuu yllättävän usein. Toisaalta ihmisten valmentaminen ei ole mitenkään suojattua toimintaa, joten minäkin voisin lisätä tuohon esittelytekstiini sanan "PT" eikä kukaan kyselisi yhtään mitään. Toisaalta sen enempää väheksymättä Personal Trainerin koulutusta, mielestäni ihmisen valmentaminen on niin iso kokonaisuus, ettei siihen riitä vuoden koulutus missään määrin, vaan sillä saadaan aikaan pintaraapaisu ja pohja koko touhulle. Siinä on yksi syy, miksi teen liikuntalääketieteen opintoja itse. Tietenkin osa näistä opinnoista on samaa huttua kuin mitä PT:t käy, mutta käsittääkseni se myös riippuu koulutuksesta missä käydään tarkasti kehoa läpi ihan solutasolla. (Korjatkaa jos olen väärässä) - eikä tämä ole pelkästään sen asia, jonka hyvä valmentaja osaa. Luonnollisesti solutasoa tärkeämpää on myös ymmärtää se käytännön puoli sekä myös mentaalinen puoli, mutta mielestäni et voi valmentaa etkä ohjata tekemään mitään, ellet ymmärrä edes itse mitä teet. Näitäkin valmentajia löytyy, harmi kyllä. "Miksi ostaisit valmennuksen henkilöltä, joka ei sitä ole itse tehnyt ja toimii kirjaimellisesti vain mannekiinina sille?"

Yksi asia, mistä myös olen hieman huolissani on tämä,  että ihmisistä tehdään nettivalmentajia someseuraajien takia. Jatkuvasti nousee pinnalle nettivalmennuksia, joiden kasvona on tunnettu somestara, mutta itse valmennuksen ja sen sisällön on tehnyt (toivottavasti) liikunta-alan ammattilainen. Ainakin näin niitä markkinoidaan. Mielestäni tässä katoaa se koko valmennuksen idea ja valmentaja-valmennettava-suhdetta ei kirjaimellisesti ole. Miksi ostaisit valmennuksen henkilöltä, joka ei sitä ole itse tehnyt ja toimii kirjaimellisesti vain mannekiinina sille? Okei, on tämä ehkä sama asia kuin miten orjallisesti ostamme mm. julkkisten käyttämiä/suosittelemia tavaroita. Tässä kuitenkin puhutaan _kehosta_  ja _terveydestä_ - EI huulipunista tai laukuista. 

Mieti nyt: 

- Ostat valmennuksen joltain somestaralta, jota kaveri suositteli

- Huomaat, ettei ruokavalio toimi juuri sinulla ja tarvitset siihen muutoksia(mistä sitä tietää toimiiko ne, koska ruokavalio tehdään yhteen runkoon isolle massalle arvioiden pituutta ja painoa - näin se yleensä menee) 

- Kysyt "valmentajalta" ohjeita, mitä muuttaa kun homma ei sinulla toimi

- Loppupeleissä mitä todennäköisemmin tämä "valmentaja" kysyy joltain liikunta-alan ammattilaiselta jeesiä, että osaa vastata sinulle. (Älkää ymmärtäkö väärin, kysyminen on aina jees, mutta onko ok jos valmentajasi joutuu kyselemään muilta ja katsomaan Googlesta apua jatkuvalla syötöllä? Sama asia kuin menet ostamaan meikkiliikkeestä poskipunaa ja myyjä avaa Googlen, että mikäs tämä tuote nyt mahtoi ollakkaan.)

Joten osta mieluummin se valmennus siltä, kuka sen valmennuksen on oikeasti tehnyt, äläkä siltä kuka antaa sille kasvot eikä hänellä ole esittää mitään todisteita koulutuksesta alalle. Tämä on sama asia kuin menisit happohoitoon kosmetologille, jolla ei ole edes alan koulutusta. Kyseessä on kuitenkin tämä yksi keho, joka me saadaan omaa elämää varten eikä se ole sellainen, jota kannattaa kohdella huonosti tai sinnepäin. Olen itsekin kyllä mennyt sen tien, etten ole voinut hyvin, mutta minulle toimii taas kurinalaisuus ja kilpaurheilu. Kaikille se ei toimi. Joten siksi, heitä se ruokavaaka *elvettiin jos se tuntuu pahalta ja syö se suklaalevy jos oikeasti tekee mieli. Niin ja jos jokin nettivalmennus lupaa sulle kuun taivaalta, se ei sitä sulle tuo. Vaan kerää hetki rahaa ja maksa kunnon valmentajalle sun valmentamisesta. Mieti siis _kenen_ käsiin sä annat sun hyvinvoinnin ja ennen kaikkea terveyden. 


Kuten sanoin jo aluksi..jätän tämän vain tähän. 


LUE NÄMÄ MYÖS: 
PAREMPAA LOPPUVIIKKOA <3 


     


PSST...päivitän IG Storya ahkerasti päivittäin, joten ajantasalla pysyt seuraamalla mua IG:ssä!!2 kommenttia on "KUN NETTIVALMENNUKSISTA TULI MYYNTIHITTI"
 1. Justiinsakin näin. Ihan pelolla katsoo, kun jopa alle 18v tytöt ostaa noita valmennuksia ja 4vkn haasteita. Eniten kammottaa nämä laihdutus"kilpailut", jotka vetää sen hyvinvointiskenen aivan väärälle radalle.
  Ei siinä, hyvinvointialan kasvu on mieletön juttu ja itekin siellä työskentelevänä ja personal trainerina toimivana se on hieno homma että ihmiset kiinnostuu omasta olostaan ja terveydestään, mutta tämä, että 'muka-ammattilaiset' (aka kerran kisanneet) alkaa valmentamaan dieettiohjelmillaan, niin... Ollaan aika pahasti ajautumassa sairauksiin ja aivan vääriin ajatusmalleihin.
  Hyvä kirjoitus Tessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aivan samaa mieltä! Työpaikkoja ja asiakkaita varmasti riittää myös tulevaisuudessa, mutta tämä skene, että luodaan pikadieettejä,haasteita ja ihmisille myydään nopeaa painonpudotusta ja rasvanpolttoa, vaikka fakta on ettei kahessa-neljässä viikossa hävitetä muuta kuin enimmät nesteet ja muutama rasvasolu pienemmäksi. Tiiän monen pt:n miettivän tätä juttua mut just oman maineen yms takia tästä ei uskalleta puhua(jonka ymmärrän kyllä). Ite näin ”tavan tallaajana” aattelin nyt siirtää IG avautumiset tähän muotoon ��

   Poista